2012. február 8., szerda

KÖNYVHÓDÍTÓ - Könyves játék





Olvasásnépszerűsítő programsorozat 2011. április - 2012. januárjáig

A Berzsenyi Dániel Könyvtár szervezésében meghirdetett versenyre Vas megye könyvtáraiból jelentkezhettek játékos kedvű fiatalok, két korosztályban. Iskolánkból két csapat is nevezett: „Olvasótinik” névvel: Kiss Virág, Krizsán Anna, Gyurkó Rebecca; a „Könyvbújók” csapattagjai pedig: Czédli Diána, Piri Melinda, Tóth Friderika.

       A versenyt felkészítő előadások előzték meg, amelyeken a tanulók mentorai vettek részt. Prof. Dr. Csépe Valéria: Az olvasás tudománya és gyakorlat címmel; Dr. Fűzfa Balázs: Kötelező irodalom – élményirodalom elnevezésű; Láng Gusztáv: Irodalom és esztétika című előadását halhattuk; Neumeister Gyuláné pedig a „mézeskalácsossággal” megismertető foglakozást vezetett.
     A csapatoknak 2011. április 15-ig lehetett jelentkezni egy megadott listából választott könyvvel. Egyik csapat Gergely Márta: Szöszi, a másik Janikovszky Éva: Szalmaláng című ifjúsági regényével nevezett, rajtuk kívül 85 csapat indult a megmérettetésen.

Az első feladatok olvasással kapcsolatos szokásokat, véleményeket vizsgáltak interjú, kérdőív formájában; a környezetükben élők körében. Vajon miért olvasnak az emberek? Milyen érzéseket, élményeket várnak a könyvektől, mi motiválja őket a könyvválasztáskor?
A második fordulóra nyáron került sor, ekkor kilenc játékos feladattal kellett megbirkózniuk. A játékunkban szereplő mintegy 50 könyvet kézbe véve, beléjük lapozva, az adott feladat megoldását keresték. Ezáltal sok olyan könyv került a tanulókhoz, melyekkel addig nem találkoztak; előfordult, hogy kedvet kaptak elolvasásukhoz is.
A harmadik fordulóban elérkezett a pillanat, hogy személyesen is megismerkedhettek versenyző-társaikkal és a munkájukat értékelő zsűrivel, illetve részt vettek az első számukra szervezett előadáson: Nagy Gábor műértelmezéssel kapcsolatos ismereteiről hallhattak. Ám erre a találkozóra sem érkezhettek üres kézzel, hanem egy rövid – a választott könyvek bemutatását segítő – produkcióval és tablóval készültek, melyeket a nap folyamán be is mutattak.
A következő forduló arra keresett választ: Miért szép a választott mű? Mi ragadta meg a gyerekeket olvasása közben? Mitől lett számukra más ez a könyv, mint a többi? –a megoldás két oldalas műelemzés formájában került beadásra.
Pár hét múlva Paulovkin Boglárka tervező grafikus könyvillusztrálással kapcsolatos előadását hallgathatták meg a diákok. Ez az ötödik forduló megoldásához nyújtott segítséget, melyben szabadon választott technikával, a „könyvükhöz” kapcsolódóan, csapatonként egy-egy illusztrációt kellett elkészíteni.
Majd az előadások sorában Lászlóné Patay Judit beszélt a könyvekben megbújó érzelmek sokszínűségéről. A Könyvhódító játék következő feladataként az érzelmek oldaláról kellett szemügyre venni a választott művet. A szövegből vett idézetekben felfedezett érzelmeket kellett értelmezni: milyen cselekedetek párosulnak az érzelmekhez? Hogyan viselkednek a történet szereplői az érzelmek megnyilvánulásai során?
A záró előadás: A retorika, az érvelés művészete, 2012. január közepére várható, ezt követi a verseny befejezését jelentő utolsó forduló.
Csapataink bronz minősítéssel zárták a versenyt.
    Berzsenyi Dániel Könyvtár ezzel a versennyel törekedett az olvasás népszerűsítésére. Célja az volt, hogy minél többen vegyenek a kezükbe könyvet, azokat elolvasva, a hozzájuk kapcsolódó furfangos kérdésekre frappáns választ adjanak írásban, szóban. Tudjuk, hogy az olvasás szerepe napjainkban is jelentős, ám egyre kevesebb gyermek szeret olvasni. A két csapat folyamatosan végzett tevékenysége nem kevés időt és energiát kívánt, de a vidám hangulatú összejövetelek és az olvasás élménye fontossá vált számukra.
 (Ezen cikk megjelent: Rábaparti Sorok XI. évf, 3. szám, 2011. december,10. p.)


A versenyhez kapcsolódóan tájékozódhatunk:
  
A csapatokról, a feladatokról, a versenyben szereplő könyvekről, az eseményekről, az eredményekről, a versenynaptárról:
http://www.bdmk.hu/main.php?Esemeny_Id=R0dyenN5YVJ3N0dTYS9SeHRJNmF1WldaVFRKSlU1TkszaU9HbVN3T3k3aUN1dnM4ekpiZVZ3PT0=
A közel 100 csoportba szerveződött 300 fős általános és középiskolás diákot, felkészítő tanáraikat megmozgató verseny több hónapos programjáról
Kossuth adó (MR1) február 5-én sugárzott Gondolat-jel c. műsorában (11:17-11:25 között) informatív összefoglaló hangzott el.
A szókincsük fejlődéséről beszámoló "könyvhódító" gyerekek mellett a fő szervezők, Pallósiné dr. Toldi Márta megyei könyvtárigazgató és Ludvigné Serfőző Csilla könyvtárostanár is megszólaltak.
A Könyvhódító gálaműsoráról a szombathelyi televízió  január 17-i adásában láthatunk-hallhatunk (46:30-as kezdéssel).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése