2015. november 23., hétfő

Októberi összefoglaló-   október 1. Zene Világnapja 
Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.
E nevezetes naphoz kapcsolódóan könyvekből tartottunk kiállítást, mellyel felhívtuk az olvasók figyelmét a könyvtárban található zenével, hangszerekkel, zeneszerzőkkel foglalkozó kötetekre.
-  október 4. Állatok világnapja
A jeles naphoz kapcsolódóan az iskolások egy-egy témát kaptak osztályonként plakátkészítésre. Kinek a vizek, kinek a háziállatokat, vagy éppen a vadon élő állatokat kellett összegyűjteni, mások a hideg, a mérsékelt, a forró övezet állatait keresgélték, de az egyszervolt állatok is szerepet kaptak. Ötletes munkák készültek, melyekből kiállítás látható az iskolában, melyet a könyvtár gyűjteményéből válogatott kötetek egészítenek ki. Szünetekben a gyerekek örömmel veszik kezükbe az állatokról szóló könyveket, s megnézhetik egymás munkáit.

- október az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja 
Könyv,-és könyvtárhasználati foglalkozásokra vártuk az osztályokat.

- október 5-11. Országos Könyvtári Napok
október 5. XXI. Vas Megyei Könyvtári Nap- Bük
„Digitalizálás-kultúránk a világhálón”című könyvtárosoknak tartott rendezvényen érdekes előadások hangzottak el: Képes Gábor: Kincsek a felhőben ( A MaNDA központi adatbázisa); Csapláros Andrea: Digitalizáció a múzeumban; Tolnai Gáborné: Digitalizálási gyakorlat a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Térben; Mecsériné Doktor Rozália: Fotógyűjtemény egy kisvárosban; Haizler Lászlóné: Olvasószemüveg-pillanatképek a büki könyvtárból. Az előadások sorát városnéző séta és Tóth Viktória vezetésével egy foglalkozás zárta.

október 8. Baba-mama foglakozás (könyvajánlóval összekötött foglalkozás)
A könyvtár gyűjteményének népszerűsítését érdemes a legifjabbak körében elkezdeni. A foglalkozás során a kisgyermekeknek szóló mondókás, játékos, mesés kötetek ajánlása, a nekik készült cd-k, DVD-megismertetése volt a cél, természetesen a babaneveléssel, ápolással foglalkozó kötetek ajánlása sem maradhatott ki.

 - „Másképp látjuk”- interaktív kiállítás, foglalkozás, bemutató a Berzsenyi Dániel Könyvtárban
október 16. 11.30. Gyerekek bepillantást nyerhettek olyan alkalmazásokba, ahol a síkban alkotott képből 3D-ben látható és kézben fogható tárgyat hoznak létre (hologram, 3D-s könyvek, 3D-s nyomtató, 3D-s ceruza…).. A kiállításon sorra járhatták azokat állomásokat, amelyek bemutatták a tudomány és a hétköznapi környezetünk kapcsolatát. A gyermekek a matematika, a fizika törvényeivel is megismerkedhettek, alkalmazhatták az összefüggéseket.
Az általános iskola 6. osztályos tanulói közül 15-en vettek  részt az „egyedi” könyvtárlátogatáson.

- Iskolai könyvtárak éjszakája
október 16. 19.30 "Kutató munka a sötét könyvtárban"- belépés elemlámpával.
Könyvtárunk az előző évben már tartott olyan rendezvényeket, ahol a  beszerzésre került szép-, és szakirodalmi kötetekkel, népszerű szerzők műveivel találkozhattak az érdeklődők az esti órákban. Helyet és időt kaptak beszélgetésre, elmélyült olvasásra egy csésze tea mellett.
Most kutatást igénylő feladatok, böngészést kívánó rejtvények várták az érkezőket. Lehetőség volt könyvjelző készítésére, térbeli grafikákat színezni. A gyerekek nagy élvezettel keresgéltek elemlámpa segítségével a könyvtárban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése