2018. február 27., kedd

Könyvekből, papírszínházból nyílik ki a Meseláda a vasi aprófalvakban



"A vasi kistelepüléseken rendkívül népszerű a Berzsenyi Dániel Könyvtár 2006 óta futó élményközpontú, olvasásnépszerűsítő programja, a Meseláda. 2017-ben a megye falvainak csaknem felébe, 97 községbe sikerült elvinni, méghozzá a kérésükre.
Eleinte csak a megyeszékhely körüli kistelepüléseken jártak vele a könyvtárosok, a Szombathelyi Kistérség Többcélú Társulása támogatásával mozgókönyvtári szolgáltatásként. Az évek során azonban az egész megyére bővült a szolgáltatás, igény volt rá. Nagyon sokan kérik – akár hétközben, akár hétvégére – iskolák, óvodák, művelődési házak, közösségi színterek, az intézményi helyszínek mellett egyéb rendezvényekre is: falunapokra, nyári táborokba, gyereknapra, jeles napok alkalmából. A Meseládáért felelős nyolc könyvtáros – Zsigri Mária, Nagy Marianna, Kecskésné Bánhalmi Katalin, Molnár Andrea, Tóthné Gyuricza Ágnes, Jandala Diána, Virághné Vámos Kitti és Léránt Krisztián – gondosan ügyel arra, hogy egyetlen picike falu se maradjon ki – ez csak a falvak programja -, aki év elején a Meseládát kéri, mindig mindenhova megérkezik az előre egyeztetett időpontban. A Meseláda csapata eleinte csak két gyermek-könyvtárosból állt, ma már más munkatársak is beléptek, akik kellő kreativitást és elhivatottságot éreznek a gyerekekkel való foglalkozáshoz. Mindenki egyénileg beépíti, amit tud, amit fel tud használni a saját képességei közül. Aki énekelni tud, dalol a gyerekekkel, aki táncolni tud, táncot oktat nekik a rendelkezésre álló időben. A kezdeti huszonöt helyszín előbb évi ötvenháromra, majd 2017-ben kilencvenhétre duzzadt. Az eredetileg iskolásoknak tervezett program óvodásoknak való változatát is kidolgozták. Ahol felnőttek is vannak, nemcsak a gyerekeket, hanem a szüleiket is bevonják az interaktív mesélésbe.
Jandala Diánától és Virághné Vámos Kittitől megtudjuk: az induláskor repertoáron lévő tíz mese mára harmincra bővült, köztük magyar népmesék és világirodalmi klasszikusok. A történetek könyvekből, hanem vetített képekből, papírszínházból kerekednek ki, mindig megelőzi őket egy beszélgetés a szereplőkről, a csodálatos meseszámokról. A Meseláda a mesékhez kapcsolódó feladatokat, kirakót, totót, rejtvényt, betűhálót, találós kérdéseket is rejteget. Továbbá különböző kézműves technikák kellékeit és anyagait, amik egy-egy kiragadott momentum megformálásához szükségesek, a fakanálbábu készítésétől a papírhajtogatáson át a kígyós meséhez tartozó gyöngyfűzésig. A vasi falvakban szerzett tapasztalat az, hogy a gyerekek soha sehol nem akarják abbahagyni a játékot, másfél óra elteltével sem. Visszavárják a könyvtárosokat, és a következő évben ismerősként köszöntik őket.
A Meseláda utaztatásának anyagi forrását a Vas Megyei Könyvtárellátó és Szolgáltató Rendszer biztosítja, az éves keretükből futja eszközbeszerzésre, tiszteletdíjra és útiköltségre is. Nagy előrelépés a 2017 elején erre a célra vásárolt személyautó, ami megkönnyíti a kistelepülésekre való eljutást."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése