2018. február 27., kedd

Megint lehet mozizni a vasi kistelepüléseken



"Kilenc Vas megyei községben működik már KönyvtárMozi, a szervezők idén bővítik a kört, újabb falvakat vonnak be a vetítésekbe.

KönyvtárMozi

Évtizedekig elérhetetlen volt a közösségi mozizás élménye a kistelepüléseken. Anno filmklubnak nevezték, most könyvtári keretek között támadt fel, ezért hívják KönyvtárMozinak. A Vas Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer áll mögötte, az Informatika és Könyvtári Szövetség támogatásával indult, az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma segítségével folytatódott. Idén már nem lesz pályázati támogatás, de a KönyvtárMozi megy tovább, megszerették. A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) filmjei érhetők el, a magyar filmtörténet fontos alkotásai, játék- és ismeretterjesztő filmek is.

Nem csak filmet néztek

A vetítések mellé filmtörténeti korszakokat bemutató programokat is szerveztek: Boros Ferenc Górban, Hegyfalun, Rumban és Vasszécsenyben, Horváth Zoltán Ikerváron, Szentpéterfán és Pinkamindszenten, Fábián Gábor Toronyban és Kemenesmihályfán tartott filmrészletekkel, filmtörténeti érdekességekkel színesített előadást.
– Négy témát választottam, miután átnéztem a több száz magyar film listáját, és mindegyikhez két filmet ajánlottunk, amelyekből lehetett választani – tudtuk meg Boros Ferenc filmes szakembertől, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársától. – Téma volt a magyar hangosfilm első évtizede a Hyppolittal és a Meseautóval, a magyar filmművészet kezdeti korszaka, amelyhez a Valahol Európában és az Emberek a havason című filmeket ajánlottuk, a ’70-es évek magyar animációja a Magyar népmesékkel és a Vízipók, csodapókkal, tematizáltuk az irodalom és a film kapcsolatát a ’70-es években. Minden előadás mindenhol lement a filmvetítésekkel együtt.
– A pár száz fős kistelepülést, Górt nagyon megszerettem, lelkes közönség gyűlt össze a legkisebbektől a legnagyobbakig: alkalmanként 30-40 ember eljött, és utána is összejártak. Perger Ádám kollégám adott jelszót a NAVA-pont eléréshez, így tudják nézni a KönyvtárMozi filmjeit. Sőt újabb négy előadást kértek, a filmkészítés iránt is érdeklődnek – fűzte hozzá Boros Ferenc. A szakember filmes műveltsége ahhoz szükséges, hogy befogadható tematikákat kapjanak a falvak, az ott élő érdeklődő emberek. Ő átlátja, miként lehet a feldolgozást megkönnyítő módon csoportosítani a filmeket, hogy maradandó élményeket nyújtsanak.

Filmkészítő műhely is kialakulhat?

Az újabb négy alkalmat jelentő kínálatban a magyar film ’60-as évekbeli virágkora szerepel (A Pál utcai fiúk, Apa), a ’70-es évek ifjúsági filmjei (Hahó, öcsi, Keménykalap és krumpliorr), a generációs filmek (Megáll az idő, Moszkva tér, Csinibaba), a ’80-as évek animációs filmjei (Mesék Mátyás királyról, Mondák a magyar történelemből).
Boros Ferenc azt mondja, Górban olyan érdeklődés van, hogy filmkészítő műhely is kialakulhat. Hegyfalun az egyik saját filmjüket is kérték vetítésre.
2004 óta alkotnak közösen filmeket Horváth Zoltánnal, néha Kozma Gáborral. Ma már közismert – miután készítettek harminc dokumentumfilmet –, hogy több mint hatvan filmes díjat kaptak, megyei, országos, nemzetközi díjakat. Csak a Szendiszűcs című filmjük tizenegy elismerést kapott, a Remeteidő tízet. A kistelepüléseken nagyon megbecsülik, hogy ilyen kaliberű filmes szakemberektől hallhatnak előadásokat.

A cél

A KönyvtárMozi célja a filmkultúra népszerűsítése és a közösségek létrehozása, Ahol ez már sikerült: Górban Németh László polgármester és Nagy Tímea könyvtáros működtetik a vetítéseket közösségi programokként, Rumban Lénártné Hustiker Erika, Vasszécsenyben Ponyhardt Ákos.
Németh Tiborné térségi koordinátor azt mondja, a KönyvtárMozi alapfeltétele nemcsak a megfelelő sávszélességű internet – és hogy legyen elég nagy hely –, de az olyan könyvtáros kolléga is, aki felvállalja a közönségszervezést, aki képes megmozgatni az embereket. Rendszerint hoznak a filmnézéshez egy kis teát, süteményt, mert utána maradnak beszélgetni. A vetítések ingyenesek, egyetlen feltétel van: aki nézőként részt vesz, legyen beiratkozott olvasó a községi könyvtárban. Ezen a ponton is kapcsolódik a mozizás az olvasás népszerűsítéséhez. A KönyvtárMozira újonnan jelentkező települések, Sitke és Nick regisztráltak NAVA-pontként. A könyvtárosok szeretnének még bevonni Celldömölk, Körmend, Kőszeg és Szombathely körüli falvakat is."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése